Moerdijk, een mooie gemeente in West-Brabant

Moerdijk is een mooie gemeente en ligt in het westen van de provincie Noord-Brabant. Het is de grootste gemeente van deze provincie qua oppervlakte (ruim 180 km/km) en er waren eind 2015 circa 36.750 inwoners.
Moerdijk is verdeeld in een elftal aan kernen en dito zoveel buurtschappen.
In 1997 is deze gemeente ontstaan uit de huidige hoofdkernen: Zevenbergen, Klundert, Willemstad, Fijnaart en Standdaarbuiten.
Eerst met de naam Zevenbergen, doch in 1998 als gemeente Moerdijk.

Moerdijk is voor veel mensen bekend door de kern Willemstad.
Dit komt door de prachtige ligging van deze vestingsstad aan het Hollands Diep.
Door zijn oude historie en met een grote jachthaven komen jaarlijks tien duizenden bezoekers naar deze mooie kern.

Op een steenworp afstand van Willemstad liggen een aantal forten zoals het fort Sabina, fort de Hel en fort Buitensluis, onderdeel van een verdedigingslinie uit de negentiger jaren van de 18e eeuw.

Zevenbergen is de hoofdkern van de gemeente.This image has an empty alt attribute; its file name is Water-1.jpg
Deze kern maakt – anno 2016 – een grote ontwikkeling door. De oude haven wordt in ere hersteld. Niet alleen omdat deze haven vroeger reeds werd gebruikt voor o.m. de handel, maar ook omdat vanaf 2018 het achterland voorzien moet blijven van zoet water. Een verbinding van het Hollands Diep en de aan de zuidkant gelegen Mark werd de keuze van het Rijk, het waterschap Brabantse Delta en de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Een andere optie was een kanaal om Zevenbergen te graven.

Moerdijk is voor de werkgelegenheid voor een deel afhankelijk van het Haven- en industrie-schap Moerdijk. Dit betreft een ruim 2.600 ha groot industrieterrein met vooral chemie en logistiek. De gemeente kwam in 2011 in het nieuws door een grote brand bij Chemie-Pack.

De gemeente kent praktische samenwerkingsverbanden met gemeenten in de regio. Vooral op het gebied van zorg, werk en veiligheid wordt er intensief samengewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *