(Betaalbare) cultuur in Moerdijk

Ik werd getriggerd door een facebookpagina, met als titel Cultuur Moerdijk. Aandacht werd gevraagd voor enkele Passiemomenten in Klundert, Zevenbergen en Willemstad. In het boekje Uitagenda Moerdijk was ik deze evenementen ook al tegengekomen. Op Ons WestBrabant (muziek en nieuwszender, o.a. te beluisteren in de gemeente Moerdijk), had ik de promotie gehoord over de uitvoering van het Passieverhaal in de Bartholomeuskerk in Zevenberg, met nadruk op de gratis toegang.
Tja… einde verhaal. Even meegedaan met de promotie? Of toch ……

This image has an empty alt attribute; its file name is Cultuur-Moerdijk.jpg

Bij het doorbladeren van het genoemde boekje was mij opgevallen dat voor veel evenementen een toegangsprijs wordt gerekend. En terecht. Iedere uitvoering kost nou eenmaal geld, al was het maar voor de promotie, huur van de ruimte en een onkostenvergoeding voor de artiesten.

Alhoewel ik mij herinner dat nog niet zo lang geleden een toegangskaartje voor een concert in de Moerdijkzaal in Zevenbergen 5,00 of 7,50 euro kostte, trof ik nu zelfs een toegangsprijs aan van 17,50 euro voor een High Tea-concert. En ik altijd maar denken dat de toegang tot een High Tea vooral wordt bekostigd door hetgeen je zelf meeneemt en waarvan jij de hoogte van de kosten bepaalt.

De Schuur in Zevenbergen

Even terug naar de nieuwe Uitagenda.
Ik was overigens tevreden dat deze “reclame” ook in mijn brievenbus terecht was gekomen, ondanks mijn Nee-/Ja-sticker ;-]. Weer complimenten voor de verzorging en de manier waarop in dit boekwerkje wordt getracht om heel veel evenementen uit de gemeente te presenteren. Eigenlijk hoef je (op cultureel gebied) niets meer te missen. Of het zou de toegangsprijs moeten zijn die een drempel voor veel mensen opwerpt.

This image has an empty alt attribute; its file name is Passions.jpg

Ik ken mensen die het niet zo breed hebben, die jaren geleden naar het zondagmiddagconcert in de Moerdijkzaal gingen, omdat de toegang betaalbaar was. Die nu al lang niet meer naar dergelijke evenementen gaan, omdat je je inkomsten nou eenmaal voor je steeds duurder wordende huishouden nodig hebt.

Dan is het fijn dat het Passiemoment in de Bartholomeuskerk in Zevenbergen gratis is.
Zou een cultuurpasje voor inwoners met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon geen optie zijn? Zodat deze mensen, met een korting op de toegangsprijs, toch naar evenementen kunnen. Eens kijken of ik met deze vraag een raadslid geïnteresseerd kan krijgen. Een naar mijn idee interessanter onderwerp dan dat geneuzel over lantaarnpalen en de omvang van stoeptegels.

This image has an empty alt attribute; its file name is Viool-en-ruimte.jpg

Eigenlijk is dit stukje al weer te lang voor een blog. Maar toch nog even een nabrander. Het moet mij van het hart dat van de uitvoerenden van drie concerten (pag. 5 Uitagenda) de artiesten uit het buitenland komen. Meer oog voor regionale kwaliteit, en dat is er genóeg, kan m.i. geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *