Gele akkers

Afgelopen weekend liep ik met mijn hond te wandelen buiten Zevenbergen en zag een groot stuk akkerland dat helemaal geel was verkleurd. Ook op een andere plaats hetzelfde beeld. 
Ik dacht terug aan de verkiezingen van afgelopen week, waaronder die voor het Waterschap. 
Om mijn keuze te bepalen voor deze organisatie bezocht ik o.a. het Klimaatcafé in de Kristal in Zevenbergen. Als zwevende kiezer voor mijn stem aan het Waterschap leek mij dit een prima aanvulling om mijn keuze te bepalen.

Ik vond de inleidingen verhelderend en vooral de discussie na de pauze. Wat mij opviel was het spanningsveld dat merkbaar was tussen een inleider met een duidelijke natuurwens en een bezoeker met een agrarische achtergrond. Beide hadden een mening over de wijze van invulling van de zetels van algemeen en dagelijks bestuur van het Waterschap. Ook andere bezoekers droegen een steentje bij aan de discussie.

Wat mij is bijgebleven van deze avond is het leerzame karakter van een dergelijke bijeenkomst. Voor de burgers zou het echter niet beperkt moeten blijven tot inleidingen in verkiezingstijd. Ook het jaar door zouden klimaatcafés kunnen helpen om zowel de natuur meer aandacht te geven als met andere ogen en positiever naar het boerenleven te kijken.

Nog even terug naar de gele velden. Een van de aandachtspunten was het gebruik van glyfosaat (Roundup) waarmee je oude gewassen, zoals maïs kapot spuit. Kennelijk een vergif dat nog net niet verboden is, maar grote nadelen heeft voor het grondwater met alle gevolgen van dien. Ook voor weidevogels en alles wat in de grond leeft. Hoe dan ook negatief voor mens en dier, lijkt mij.

Tot in het stemhokje wist ik nog niet wat en wie ik voor het Waterschap moest kiezen. Dat geeft toch te denken. Ik ging een keuze maken voor een organisatie, waar ik te weinig van wist, terwijl ik toch best wel vooraan sta als een mening wordt gevraagd. 
Achteraf hoorde en las ik dat ik zeker niet de enige was. Misschien een aandachtspuntje om ook tussendoor eens een Klimaatcafé te houden. Met voldoende tijd voor discussie en aandacht voor alle partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *