Afvalstoffenheffing

Ik vraag mij af of mensen er nog van schrikken als ze in de krant lezen dat het ophalen van het huishoudelijk afval in 2020 vermoedelijk zo’n 35 tot 45 euro duurder gaat uitpakken. Althans als we wethouder Van Dorst mogen geloven.
Ik denk het niet. Nou ja niet alle lezers zullen ervan schrikken. Vermoedelijk wel die huishoudens die het al financieel krap hebben en blij waren toen in 2017 de afvalstoffenheffing met zo’n 15 % naar beneden ging.
En kom nou niet met de opmerking dat kwijtschelding van gemeentelijke belastingen mogelijk is voor de groep met een bekend minimuminkomen. Ik heb het vooral over de veel grotere groep van Moerdijkers die het net (niet) lukt om de financiële touwtjes aan elkaar te knopen. Bewoners die geen gebruik kunnen maken van regelingen, omdat ze – op papier – net iets meer verdienen dan is toegestaan, om voor een regeling in aanmerking te komen.

De lezers die er niet van schrikken denken misschien “Zie je wel. Niets nieuws onder de zon. Die hele verandering van de afvalinzameling, die voormalig wethouder Kamp al op zijn CV wilde zetten, kost gewoon meer geld”. 
Goed dat we nu een wethouder hebben die “zonder twijfel” in de toekomst kan kijken. Hij beweert dat we – zonder twijfel – duurder uit zouden zijn geweest als we het oude systeem hadden behouden. 
Overigens zijn we, als alles doorgaat met de extra afvalinzameling in de zomermaanden, met de kosten daarvan (nu geraamd op 120.000 euro), weer terug bij het oude tarief van 2016 of zitten daar al weer boven.

De gemeenteraad behandelt binnenkort het voorstel om het krediet van 120.000 euro vrij te maken voor de proef voor het extra inzamelen van GFT in de zomermaanden. Dit is een ideaal moment om met het college de uitvoering van de afvalinzameling tot nu toe in een openbare vergadering te evalueren. 

This image has an empty alt attribute; its file name is IMAG0952-1024x576.jpg


Opvallend is overigens de toename van restafval langs en op de openbare weg. Zou dat apart worden gewogen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *