Melkkoetje?

“Sanering kost wel half miljoen extra” kopt BNdeStem op dinsdag 12 maart. Het gaat in dit geval over de extra kosten van de sanering van de Bult van Pars in Klundert.

Nu – wederom – blijkt dat (geldverslindende) onderzoeken niet het gewenste resultaat opleveren is het misschien te overwegen om deze onderzoeken niet meer te laten plaatsvinden en gewoon te beginnen. Als je googled op het woord onderzoek in de begroting van 2020 schrik je van het aantal dat is de pijplijn zit. En over pijp gesproken: het onderzoek naar de doorvoer nieuwe haven naar de Roode Vaart/Mark heeft ook nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Men gaat in januari 2020 gewoon beginnen (althans dat is nu de planning) met graven, in afwachting van wat men tegenkomt.

Ik zal er wel naast zitten, maar zit er geen luchtje aan om het geplande traject van het terugbrengen van de haven op deze wijze drastisch te wijzigen? Immers zou men in april van dit jaar reeds beginnen met het deel Zuid-/Noordhaven – Haveneind en verder. Nu begint men aan de kant van de Stoofstraat. Tegen de tijd dat je aan het andere eind bent kun je niet meer terug en kan er weer een extra krediet worden aangevraagd bij de raad i.v.m. mogelijke tegenslagen. Niet in de laatste plaats door de ervaring met niet goed uitgevoerde onderzoeken. De andere partijen (SOK) zijn dan niet meer aanspreekbaar op extra kosten. Dat hebben ze duidelijk te kennen gegeven tijdens de recente afspraken. Dat geldt ook voor Onafhankelijk Moerdijk. Die partij was hier heel duidelijk over. Maar goed; laat ik daar niet op vooruitlopen.

Nu gaat de sanering van de Bult van Pars – als het aan wethouder Zwiers ligt – een miljoen euro of meer kosten. Uit de algemene reserve. Iets voor de hoeder van deze reserve (het raadslid van de CU) om zich nog eens af te vragen of dit college niet erg hard van stapel loopt met het steeds verder uitdiepen van deze gemeentelijke financiële reserve.

Over uitdiepen gesproken. Er staan nog een aantal grote projecten op stapel, waarvoor een prijskaartje (van jaren geleden) bekend is bij de raad. De uitvoering van deze projecten gaat ongetwijfeld meer geld kosten dan nu bekend. Voor al deze projecten geldt immers ook dat de bouw-/productie- en personeelskosten, waarmee het college van B&W iedere keer schermt, met minimaal twintig percent zijn gestegen en onvoldoende zijn doorberekend in de plannen. Voer genoeg het komende voorjaar voor nog meer stukjes op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *